Natuuronderzoek bij windmolens

Al 15 jaar verzorgen specialisten van Staring Advies natuuronderzoek op het gebied van onder andere vleermuizen, vogels, zoogdieren en flora. Staring Advies is breed inzetbaar als het gaat om ecologische projectbegeleiding en het verzorgen van een ontheffingsaanvraag Flora- en Faunawet. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van windenergieprojecten waarvoor wij natuuronderzoek hebben verricht. Wij hebben ervaring in zowel Nederland als Duitsland.

Projecten Windmolenparken

 • Windmolens, natuuronderzoek, vleermuizenDe Laarberg, Groenlo (Nederland)
  In Groenlo is een zoekgebied aangewezen voor een nieuw windmolenpark, in combinatie met de uitbreiding van het bestaande industrieterrein Laarberg. Staring Advies heeft in 2010 onderzoek gedaan naar het voorkomen van vleermuizen, vogels (roof-, broed en wintervogels), zoogdieren en flora in het zoekgebied.
 • Köckelwicker Feld, Vreden (Duitsland) 
  Gedurende het veldseizoen van 2012 en 2013 doet Staring Advies onderzoek naar vleermuizen en vogels (roof-, broed en wintervogels) in een zoekgebied voor een windmolenpark nabij het Duitse Ammeloe, ten noorden van Vreden. Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de Duitse richtlijnen voor ecologisch onderzoek in het kader van windenergieprojecten. In elke landkreis worden andere eisen gesteld aan de onderzoeksinspanning.
 • Doemern, Vreden (Duitsland) 
  Naast het zoekgebied bij Ammeloe is een tweede zoekgebied voor een windmolenpark aangewezen, bij Doemern, ten oosten van Vreden. Ook hier verzorgt Staring Advies het vleermuis- en vogelonderzoek.
 • Sendenhorst (Duitsland) 
  In het Duitse Sendenhorst, nabij Munster, zijn plannen voor de uitbreiding van een bestaand windmolenpark. Staring Advies zal hier in het veldseizoen van 2013 starten met een gericht onderzoek naar het voorkomen van vleermuizen en vogels. Dit onderzoek zal in 2014 vervolgd worden, waarbij in het voorjaar ook de lokale broedvogelpopulatie onderzocht wordt.
 • Schöppingen (Duitsland) 
  Ook voor het bestaande ‘windpark Schöppingen’ zijn plannen voor uitbreiding met enkele windmolens. Gedurende het veldseizoen van 2013 zal Staring Advies het zoekgebied onderzoeken op vleermuizen en vogels (roof-, broed- en wintervogels).

Download

Download hier de brochure “Referentieprojecten natuuronderzoek bij windmolens” van Staring Advies als PDF: Windmolens en Staring Advies

Informatie

Als u vragen heeft 0ver de voorbeeldprojecten en natuuronderzoek bij windmolens kunt u contact opnemen met:

Scroll naar boven