Groep 7- 8
Klimaatlessen
Tijdens deze lessen komen we op school en zoomen we in op wateradaptatie, belang van water in het algemeen, de waterkringloop het riool en de waterzuivering, maar ook op klimaatverandering, duurzaamheid en biodiversiteit.
Watersafari
U komt naar een buitenlocatie met uw groep. De kinderen gaan bij een kikkerpoel experimenteren met onderzoeksmaterialen. De techniek van het scheppen wordt geoefend en er is eveneens aandacht voor de waterdiertjes door ze beter te bekijken. Dit kan door ze voorzichtig in een loeppotje te doen, maar ook door ze in een witte bak te doen (met hulp van een klein schepnetje).
Met de klas naar buiten
Een les buiten in de natuur, waarbij we met de veldwerkwagen te vinden zijn in een natuurgebied en waar we op onderzoek uit gaan en ontdekken hoe verschillende planten en dieren leven. Er wordt stil gestaan bij hoe we het leefgebied aantrekkelijk kunnen houden voor plant en dier. Misschien weten de kinderen waarom dit belangrijk is?
Peuzelen en prakken
We weten al op hele jonge leeftijd wat we graag eten, maar onze smaak kan ook nog wel veranderen. Maar weten we ook altijd wat gezond voor ons is? En wat gezond is voor de natuur en het milieu? Tijdens deze les denken we na over voedselverspilling, groenten van seizoen en lokaal eten.
We maken een voedsel web, maar ontdekken ook hoe de spijsvertering bij mensen in z’n werk gaat. Tot slot bakken we een mini- pizza en beleggen het met producten uit de streek.
Wildcamera
Een bovenbouw groep kan zich inschrijven om voor een tijdje een wildcamera te lenen en te installeren op een groene plek op het plein. Na afloop worden de beelden uitgelezen door Silvavir ecologisch advies.
Uilenballen pluizen
Uilenballen zijn interessant, want als je ze uitpluist kom je veel te weten over wat de uil heeft gegegeten en ontdek je ook dat het per soort uil nog wel eens verschil tussen kan zitten. Er komen materialen om te pluizen en een zoekkaart ‘botjes’, maar ook een fotoboekje met foto’s van uilen die gemaakt zijn door plaatselijke fotografen. Bij elke foto staat een beschrijving en informatie over de soort.

Bouw je eigen bijenhotel
Bijen zijn nuttige dieren. Leuk om samen met de kinderen een bijenhotel te maken voor het schoolplein, of de schooltuin. Met hulp van handboortjes maken de kinderen gaatjes in een houten schijfje. Een werkbeschrijving, maar ook alle materialen om een bijenhotel te maken vindt u in het kistje. Verder is er aandacht voor de soorten bijen.
Plant in de klas
Met ‘Plant in de klas’ is er aandacht voor de verzorging van een plant, maar ook wordt er betekenis gegeven aan levend groen in de klas. Er komen plantjes op school om te verzorgen en te behouden.

Vogels in de winter
Er komt een setje materialen op school die ingezet kunnen worden om de vogels te lokken en op onderzoek uit te gaan naar verschillende vogelsoorten in de directe schoolomgeving. Met de klas kan mee worden gedaan aan de Nationale tuinvogeltelling eind januari 2024. De materialen worden op school gebracht om te behouden.
