Met de oprichting Stichting Min40Celsius herleven de ijstijden

Stichting Min40CELSIUS de ijstijden herleven

Waar een paar miljoen jaar geleden walvissen en haaien zwemmen, ontstaat tijdens de ijstijden de Achterhoek. De zee verandert langzaam in een landschap met woeste rivieren en rivierduinen. Landijs schuift over het land als een bulldozer. Mammoeten en neushoorns leven samen met neanderthalers, terwijl hyena’s en leeuwen vechten om het kadaver van een wisent. Dit is de beleving die aan de hand van presentaties, een unieke collectie lokaal gevonden fossielen en zoekexcursies bij het bezoekerscentrum Min40celsius in Varsselder-Veldhunten wordt meegegeven aan gezinnen met jonge kinderen, schoolklassen en toeristen in de Achterhoek.
Om de unieke collectie fossielen bij elkaar te houden en de beleving van de ijstijden mogelijk te blijven maken is op donderdag 5 maart 2015 de stichting Min40celsius opgericht.

De collectie is het levenswerk van René van Uum die al vanaf zijn 13e in de weer is om unieke fossielen en andere vondsten uit o.a. de ijstijden te verzamelen. Veel vondsten komen uit de zand- en grindafgravingen van Netterden Zand en Grind. Niet voor niets dat Dick Snippe, directeur van Netterden, een aantal mensen bij elkaar haalde om een stichting op te richten om de toekomst van de collectie veilig te stellen en te delen met het publiek. In het bestuur van de stichting zitten Dick Snippe, René van Uum, Otto Willemsen en Leontien Witjes allen op vrijwillige basis.

René van Uum geeft met een team van vrijwilligers uitvoering aan de expositie en de zoekexcursies naar de zandwinning Azewijnse Broek. Hier vinden kinderen (en ouders) zelf fossielen uit de ijstijden en mogen deze vervolgens meenemen als aandenken.

In de ijstijden werd de Achterhoek gevormd tot wat het nu is. In het bezoekerscentrum komen heden en verleden bij elkaar en de relatie met het tegenwoordige landschap wordt uitgelegd aan de bezoeker. Netterden Zand en Grind draagt hieraan graag bij. Naast de natuur en de wandelroutes bij de zandwinning in Netterden is Min40celsius een welkome aanvulling op de manier waarop het bedrijf al jaren praktisch uitvoering geeft aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een mooi voorbeeld waar het ondernemersbelang op een positieve manier bijdraagt aan diverse maatschappelijke belangen.

De openingstijden van het bezoekerscentrum zijn woensdagmiddag, zondagmiddag, feestdagen en voor groepen op afspraak. Voor informatie over actuele bezoektijden en nadere informatie bezoek www.min40celsius.nl.

 

Scroll naar boven