Recreatie en natuur

Recreatie en natuur

Recreatieterreinen

In een groot deel van de Nederlandse bos- en natuurgebieden wordt veel gerecreëerd; op land, op het water en in de lucht. In de meeste gevallen kunnen de natuurfunctie en de recreatiefunctie goed samengaan. In een aantal gevallen kan recreatie leiden tot ongewenste effecten op de natuur en de aanwezige soorten. Het gaat daarbij vooral om de effecten van verstoring door aanwezigheid van recreanten op kwetsbare plekken en tijden. Ook kunnen faciliteiten voor recreanten ruimte in beslag nemen en versnippering van natuur veroorzaken.

Staring Advies heeft ruime ervaring met het inventariseren en beschrijven van de mogelijke effecten van (tijdelijke) recreatie op kwetsbare en beschermde flora en fauna. Naast het inventariseren van aanwezige (beschermde) flora en fauna kunnen wij u ook advies geven met betrekking tot het gepast afstemmen van de natuurfunctie en de recreatiefunctie, zonder dat beide functies met elkaar in conflict raken.

Defensieterreinen

In de toekomst zal het recreatief gebruik op defensieterreinen toenemen. Door onder andere het extensief militair gebruik en beheer herbergen defensieterreinen een grote en waardevolle diversiteit aan natuur- en landschapswaarden. Recreatief gebruik van de defensieterreinen zal effecten hebben op deze vaak unieke en kwetsbare flora en fauna. Staring Advies heeft ruime ervaring met het inventariseren van kwetsbare en typische ‘defensiesoorten’ als vogels, reptielen en flora van heischrale graslanden en heideterreinen.

Naast het inventariseren van aanwezige beschermde en/of kenmerkende flora en fauna kunnen wij u ook advies geven met betrekking tot het afstemmen van het gebruik en beheer om de natuurwaarden op uw terrein te behouden en te verbeteren.

Evenementen in de buitenlucht

Als u een buitenevenement organiseert, bijvoorbeeld een muziekevenement, motorcrosswedstrijd, menwedstrijd of wandelvierdaagse zal er ruim voor het start van het evenement onderzoek naar aanwezigheid van beschermde planten en dieren plaats moeten vinden. Staring Advies kan dit onderzoek voor u uitvoeren en nagaan of het evenement effect heeft op flora en fauna en welke alternatieven mogelijk zijn en/of welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden om schade te voorkomen.

Indien blijkt dat het evenement een schadelijk effect heeft op de beschermde flora of fauna en het nemen van preventieve maatregelen is niet mogelijk is het aanvragen van een ontheffing noodzakelijk.

Bij de aanvraag hoort ook een projectplan. Staring Advies kan dit projectplan voor u opstellen en samen met de aanvraag indienen bij het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Contact

Voor meer informatie over recreatie en natuur, onderzoek en advisering gebruik recreatie- en defensieterreinen en buitenevenementen kunt u contact opnemen met:

Download

Download informatiefolder: Recreatie & Natuur en Staring Advies

Scroll naar boven